Kakaový prášek RAW 24% 120 g
Nepražený plnotučný kakaový prášek má plnou specifickou chuť pravého kakaa a jsou v něm díky jeho kvalitě plně zastoupeny všechny tělu prospěšné látky. Je vyrobený ze světově známých prémiových kolumbijských bobů Fino de Aroma. Obsahuje 22 % až 24 % kakaového másla (v závislosti na úrodě).




Přírodní (nealkalizované) kakao – Pozná se podle světlejší barvy, je přirozeně kyselé a má nízké pH. Nic se do něj nepřidává.
Holandské (alkalizované) kakao – Kakao prošlo během zpracování tzv. alkalizací, tedy byly do něj přidány regulátory kyselosti, které kakao zneutralizovaly, ztmavily, zjemnily jeho chuť a rozpustnost.
Tepelně upravené – Klasické a v historii nejčastěji vyráběné kakao vzniká pražením. Tepelnou úpravou však přichází o většinu zdraví prospěšných látek. Chceme-li to nejlepší, pražené kakao nebrat.
Tepelně neupravené, RAW kakao – V této podobě je řazeno mezi superpotraviny – je ryze přírodní, obsahuje až 20x více prospěšných látek než pražené, nemá další přidané látky a není chemicky ošetřeno. Je tučnější, ale ohromně zdravé, a právě takové máme v našem sortimentu.
Kakao se sníženým obsahem tuku – Kakaový prášek se skládá kromě kakaového koláče též z kakaového másla. Aby se tento prášek mohl nazývat kakaem, musí ho v sušině obsahovat alespoň 20 %. Všechny výrobky s nižší hodnotou se řadí právě do kategorie se sníženým obsahem tuku (spadá sem většina kakaa na českém trhu).
Účinky kakaa na zdraví:
Dopřáváme-li si kakao s mírou, můžeme se těšit z řady pozitiv.
- Dodává energii – Do jeho složení patří tzv. methylxantiny, mezi které spadá i kofein. Konkrétně kakao obsahuje látku zvanou theobromin, která má oproti kofeinu slabší účinek, ale nezpůsobuje závislost.
- Je silný antioxidant – Kakao obsahuje spoustu biologicky aktivních látek (např. polyfenoly a flavonoidy), které chrání buňky před poškozením, pomáhají chránit před řadou onemocnění a před stárnutím organismu.
- Už zmiňované flavonoidy roztahují cévy, díky čemuž klesá krevní tlak a zlepšuje se průtok krve a živin cévami. Zároveň snižují vznik cholesterolu a tvorby krevních sraženin. Vliv mají už i velmi malé dávky kakaa.
- Kromě výše uvedeného obsahuje kakao také fenylethylamin, stimulující nervový systém a uvolňující opiové sloučeniny, které se pojí s příjemnými pocity, tzv. endorfiny. Kromě toho zesiluje aktivitu dopaminu a serotoninu s antidepresivním působením. Takže se nám to pouze nezdá, že se po kakau či čokoládě cítíme lépe - je to ověřený fakt.
- Zpomaluje metabolismus sacharidů – Zpomalováním vstřebávání sacharidů do krve udržuje kakao rovnovážnou hladinu krevního cukru. Pozitivně ovlivňuje také patologické mechanismy zapojené do inzulinové rezistence.
Použití: Vzhledem k vlastnostem nealkalizovaného RAW kakaa, které není chemicky upraveno je důležité prášek důkladně rozmíchat nejprve v malém množství tekutiny (rostlinného mléka). Následně můžete vzniklou směs mlékem dolít.
Nutriční hodnoty jsou uvedeny na množství 100 g:
Energetická hodnota 1284 kJ / 307 kcal, Tuky - 22,96 g, - z toho nasycené mastné kyseliny - 13,96 g, Sacharidy - 46,57 g, - z toho cukry - 0,04 g, Bílkoviny - 20,04 g, Vláknina - 30,04 g, Vápník: 135.42 mg 36 %*, Železo: 41.83 mg 298 % *, Draslík: 1,340 mg 48 % * , Magnesium: 519.25 mg 138%
**Doporučená denní dávka (ve 100 g výrobku)
Země původu: Peru
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čokoláda |
---|---|
Hmotnost: | 0.12 kg |
Sladidlo: | bez cukru |
Vlastnosti: | Bez lepku, RAW, Vegan, Paleo, Keto |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.