Ořechová láska
Ořechy, tak malé, tak chutné a tak zdravé. Známe doopravdy mnoho druhů oříšků a v poslední době jsou velkým BOOMEM na trhu.
Proč jsou tak oblíbené? Proč je tak najednou, nejen na českém trhu tolik výrobců ořechových másel?
Jednoduše proto, že chutnají fantasticky. Ořechy můžeme kombinovat na tisíce způsobů. Hodí se nejen do sladkých, ale také do slaných jídel. Nejsou však oblíbené pouze pro svojí famózní chuť, ale také kvůli všestrannosti a pozitivním účinkům na zdraví. Obsahují až 70% tuku včetně zdraví prospěšných nejdůležitějších Omega 3 mastných kyselin. Proč nejdůležitějších? Protože Omega 3 působí v těle PROTIzánětlivě. Pokud je jejich v těle méně než Omega 6, které působí PROzánětlivě, způsobují v těle záněty a různé nemoci typu cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, revmatoidní artritida, rakovina, onemocnění střev apod… Ideální poměr Omega 6 k Omega 3 je 1:1 do 4:1(méně zdravé). V dnešní době průmyslově vyráběných potravin je dodržení těchto poměrů skoro nemožné. Pokud nám však na našem zdraví záleží, musíme změnit životní styl. Není to totiž jen otázka času a financí, ale celkového přemýšlení. Tento běh na delší trať se však vyplatí. Je velmi důležité si vybírat poctivé potraviny a suroviny. Pojďme dodávat tělu kvalitní suplementy.
Pojďme se vrátit k samotným ořechovým krémům. Jak se tento poklad vyrábí? Každá značka k procesu výroby přistupuje po svém. V zásadě však základní postup zůstává stejný. Ořechy se rozdrtí a následně melou několik hodin do hladkého krému. Másla se mohou dělat z čerstvých, pečených nebo z již aktivovaných ořechů.
Co to vůbec znamená aktivované ořechy? Zní to jako ČASOVANÁ BOMBA. Ořechy a semena se dlouho máčejí a nastartuje se tak proces jejich klíčení. Právě tento proces aktivuje enzymy, které se uvnitř ořechů vylučují a uvolňují tak minerály, na ně navázané. To nám pomáhá ořechy lépe strávit. Benefitem pro naše tělo je více vitamínů, živin a minerálních látek. Aktivované ořechy obsahují vitamíny E, B1 a B6, minerály jako měď, hořčík nebo vápník. Jsou také zdrojem kvalitních bílkovin. Pokud konzumujete rafinovaný cukr, ten naopak požírá právě vitamíny B, hořčík a vápníku.
Pokud jste doteď neznali benefity ořechových másel, doufám, že Vám tento článek pomohl. Táňa Lišková, zakladatelka značky ořechovým krému Nutspread (které máme všechny u nás v nabídce), to krásně shrnula ve svém článku: Co s ořechovým máslem v kuchyni? Věřím, že její MŇAMÓZNÍ recepty rádi vyzkoušíte. Inspirace je tam více než dost :)