Jaké druhy zdravějšího slazení existují?
Jste milovníky sladkého? Ale stále ze svého okolí slýcháte, že bílý cukr je zlo či jed? Pokud jste však jako já sladkomil a čokomil a neumíte si představit den bez sladké tečky, nezoufejte. Dá se mlsat i jinak, dokonce i zdravěji, ale pořád stejně dobře. Mám pro Vás pár skvělých alternativ, které jsem si sama vyzkoušela. Pojďme si představit tyto zdravější varianty, ze kterých si jistě vyberete to, co vám bude v čokoládě, tyčinkách či krémech nejvíce chutnat, stejně jako mě :)
Pojďme si ze začátku udělat malý zoom na bílý cukr: proč ho u nás na Štíhlonožce nechceme?
BÍLÝ CUKR
100g 401 kcal
GI index 68
Sladivost 100%
Nejprve bychom si měli zodpovědět otázku, na kterou jistě čekáte. “Je bílý cukr takové zlo? “Je prokázáno, že cukr přispívá k vzniku cukrovky 2.typu, nahrává k obezitě i ke vzniku zubního kazu. Dále zvyšuje krevní tlak a urychluje stárnutí. Kolik bychom ho ale museli sníst, aby se na nás negativní účinky projevily? S Cukrem bychom to neměli v žádném případě přehánět. Ale pokud si jednou za čas osladíme kávu nebo si vezmeme buchtu od babičky, nic hrozného se možná nestane.
Denně by neměl cukr překročit 5 – 10% doporučeného denního příjmu energie. Bohužel však cukr nepřijímáme jenom vědomě, když saháme po bonbónech, zákuscích, sušenkách či čokoládách, ale měli bychom si dát pozor také na potraviny, které se tváří zdravě. Často jsou to snídaňové cereálie, džusy a ochucené jogurty, pečivo, konzervy, slané krekry, kečup, hořčice nebo dokonce, za mně úplně nepochopitelné, ovocné kapsičky pro děti. Proč? Myslíme si, že našim dětem kupujeme to nejlepší, například sušenky, obsahující na etiketě slova jako zdravé, špaldové a bio, ale až ve složení se dozvídáme, že jsou doslazované cukrem. Děti, přece nepotřebují nepřirozeně sladkou chuť, nerodí se s tím, že neoslazené mléčné sušenky ani nepozřou. Vnímají přirozené chutě potravin takové, jaké jsou. Tím že jim dáváme již v útlém věku oslazené nevinné sušenky pro miminka od 6m, jim nepřirozenou chuť vytváříme sami. No nic, trošku jsem odbočila, ale jako máma dvou malých rošťáků, na které cukr opravdu nemá pozitivní vliv, toto vnímám velice negativně.
Další otázkou je: Je zdravější ten hnědý?
HNĚDÝ CUKR, stejně jako bílý vzniká z cukrové řepy. Rozdíl je pouze v bělení. V hnědém cukru zůstává melasa, která ho typicky zabarvuje. V melase se sice nacházejí minerální látky, ale v zanedbatelné míře. Hnědým cukrem si tedy nepomůžeme k lepšímu zdraví.
Pojďme už konečně najít poklady slazení :)
Jaké benefity můžeme ve zdravějších alternativách slazení najít?
- Zdraví nám jistě jednou poděkuje, neboť ulevíme našemu organismu
- Snadněji si udržíme štíhlou linii - jsou tedy vhodné pro dietu
- Vybrané druhy může i diabetik
- Chutnají prostě božsky
Trpíte cukrovkou, ale milujete sladké? Proč si nedopřát nějaké zdravé dobroty? Důležité pro Vás však je glykemický index - GI, který nám říká, jak rychle se glukóza v těle vstřebá. Čím nižší glykemický index, tím méně se cukr vstřebává do těla. Proto pak nedochází k výkyvům glykemie (krevní cukr), což je pro naše tělo prospěšné. Zkuste jako diabetik stévii, xylitol, erythritol nebo čekankový sirup.
KOKOSOVÝ CUKR
100g 367 kcal
GI index 35 - 55
Sladivost 100%
Také jste podlehli trendu kokosového oleje či chipsů? Zkuste také cukr, který má ojedinělou chuť. Přestože ¾ obsahu tvoří běžný cukr, najdeme zde vlákninu inulin, díky které cukr pomaleji přechází do krve, má tedy nižší glykemický index. Navíc obsahuje železo, zinek, vápník, fosfor a vitamíny skupiny B.
TŘTINOVÝ CUKR
100g 395 kcal
GI index 60
Sladivost 100%
Cukr vyrobený z cukernaté třtiny si jistě zamilujete díky jeho karamelové chuti. Oproti bílému cukru má navíc nižší glykemický index. Stejně jako hnědý cukr navíc obsahuje v malé míře melasu. Tento cukr v malé míře jistě nikomu neublíží.
RÝŽOVÝ SIRUP
100g 310 kcal
GI index 30
Sladivost 75 %
Tento tekutý cukr je velice jemný, proto nemění samotnou chuť jídla. Vyrábí se hydrolýzou rýžového škrobu. Obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, mangan a zinek.
MELASA – třtinová šťáva
100g 298 kcal
GI index 55
Sladivost 100 %
Šťáva z cukrové třtiny, vznikající při výrobě cukru je zdroj železa, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, inositolu a mnoho dalších minerálních látek. Při dlouhodobém používání pročišťuje lymfatické uzliny a také zlepšuje krvetvorbu. Navíc obsahuje polovinu kalorií, než klasický cukr. Má lehce sladkohořkou chuť připomínající kávu.
AGÁVOVÝ CUKR
100g 300 kcal
GI index 15
Sladivost 100 %
Tento sirup je získáván ze sukulentu agáve. Obsah cukru je zde okolo 75g na 100g, proto si ho dopřejte spíše výjimečně na chuť, která je ovšem nezaměnitelná.
VČELÍ MED
100g 333 kcal
GI index 30
Sladivost 150%
Naši babičky rádi používali včelí med. Víte proč? Med snižuje krevní tlak, pomáhá hojit poraněnou sliznici, usnadňuje vykašlávání, léčí poruchy krevního oběhu a zažívacího traktu. Přesto nesmíme zapomenout, že je z 80% tvořen cukry. Tak bacha, ať to s ním nepřeženete:)
STÉVIE
100g 0 kcal
GI index 0
Sladivost 300 %
Jedno z nejznámějších sladidel pro diabetiky je z tropické rostliny, ze stévie. Tato rostlina se sladkými listy pochází z Jižní Ameriky. Má sladkou ale lehce nahořklou chuť. Sladivost je však až o 300x vyšší než u klasického cukru. Nemusíte se však bát o svoji štíhlou linii. Její energetická hodnota je na 0. Tato rostlina má pozitivní účinky na vysoký krevní tlak, zlepšuje trávení a snižuje únavu. Takže samé plusy.
ČEKANKOVÝ SIRUP – zázrak přírody
100g 160 kcal
GI index 5
Sladivost 30 % – 50 %
Tento zázračný sirup se vyrábí z kořene čekanky. Obsahuje vlákninu inulin, která působí pozitivně na naše zažívání. Unikátní je, že 100g čekankového sirupu obsahuje pouze 5g cukru a 71 g vlákniny. Díky tomuto složení má až o 45% méně kalorií, než najdeme u ostatních přírodních sladidel. Pokud to s ním však budeme přehánět, může u citlivých lidí způsobit lehké trávicí potíže.
ERYTHRITOL
100g 20 kcal
GI index 0
Sladivost 75 %
Erythritol se vyrábí přirozenou fermentací glukózy za přítomnosti mikroorganismů. V přírodě ho najdeme v ovoci. Řadí se tak mezi cukerné alkoholy. Naše tělo ho neumí zpracovat jako zdroj energie. Má tedy skoro nulovou energetickou hodnotu.
MALTITOL
100g 240 kcal
GI index 35
Sladivost 100 %
Tento cukerný alkohol má méně kalorií a také stálý glykemický index. Výhodou je také, že nezpůsobuje kazivost zubů, tak je možné, že Vám ho zubař rád doporučí. Při příliš časté konzumaci má projímavé a nadýmající účinky. S mírou si ho ale můžete bez starostí vychutnávat.
XYLITOL (březový cukr)
100g 250 kcal
GI index 7
Sladivost 100 %
Xylitol se získává z kůry a dutiny břízy bělokoré. Podle vzhledu i chuti bychom si ho snadno spletli s klasickým cukrem, obsahuje však jen 2/3 kalorií. Nízký glykemický index ocení také diabetici. Výhoda je, že neškodí zubní sklovině, naopak podle některých studií působí preventivně proti vzniku zubního kazu. Při nadměrné konzumaci má však projímavé účinky.
JAVOROVÝ SIRUP
100g 263 kcal
GI index 54
Sladivost 75%
Dokážete si představit lívance bez javorového cukru? Já pro jeho ořechovo-medovou chuť ne. Dobrou zprávou však také je to, že obsahuje kyselinu listovou, vitamíny A, D a B, hořčík, zinek, vápník draslík a železo.
DATLOVÝ SIRUP – perla pro sportovce
100g 325 kcal
GI index 47
Sladivost 100%
Tento sirup je vyroben ze sušených datlí a vody. Obsahuje až 98% cukru. Proto pokud sportujete, nezapomeňte si s ním doplnit energii. Navíc obsahuje draslík, měď, vápník, železo a kyselinu pantotenovou. Díky tomu podporuje soustředění, a zlepšuje nám kvalitu vlasů i nehtů. Pokud však nemáte přes den velký energetický výdej, sáhněte po jiné alternativě.
Čím tedy máme sladit?
Nejprve si musíme uvědomit kolik sladkého během dne sníme. Žádný cukr, sirup nebo jiné sladidlo nás v přiměřené míře nezabije. Jestli máme větší příjem cukru, zamysleme se, jestli potřebujeme sladit čaj, pít přeslazené limonády nebo jíst často konzervy. Pokud můžeme cukr z části vynechat, můžeme si za odměnu pochutnat na nějaké dobré tabulce čokolády. Tyto návyky bychom měli učit také naše děti. Měli by se naučit pít čistou neslazenou vodu, jíst bílý jogurt oslazený například ovocem, nebo jíst místo přeslazených cereálií ty neslazené. Pokud si pak pochutnají na nějaké té sladkosti od babičky určitě to pak vadit nebude. Pokud však chceme tělu trošku ulevit a lépe se o něj starat, vyberte si nějakou alternativu klasického cukru – čekankový sirup či stévie je navíc skoro bez kalorií a můžeme trochu tělo ochránit před vznikem cukrovky 2. typu. Nezapomínejme však, že vitamíny a minerály, se v cukrech objevují jen jako stopové prvky, proto bychom neměli zapomínat na pestrou stravu. Pokud chceme občas nějakou tu zdravou sladkost, není od věci si vybrat sušené nebo lyofilizované ovoce. Ovoce cukr přirozeně obsahuje a nepotřebuje tak být doslazované.
Sama jsem vyzkoušela různé druhy cukru a našla jsem v nich své favority. Doufám, že Vám tento článek jednotlivé cukry a sirupy, kterými jsou na tomto e-shopu oslazené čokolády a sušenky, alespoň trochu přiblížil. Při výběru zboží si vyfiltrujte sladidla, která Vás zajímají. Zkuste několik druhů slazení a určitě si najdete svého oblíbence :) Klidně můžete kombinovat různé alternativy cukru. Je to jen na Vás, co od cukru očekáváte a co Vám sedne nejlépe.
Mlsněte si s námi bez hříchu ;)